FAQ:

Q: Et ståltag larmer?
Jeg har hørt, at når regnen står ned i stænger, er det forfærdeligt at have ståltag på sit hus, fordi det larmer!

A: Nej, regn på et ståltag larmer altså ikke mere end på andre tage. Hvis huset er normalt isoleret, vil regn ikke lyde anderledes end på så mange andre typer tage.

Selvfølgelig er der ikke tale om et helt lydløst regnskyl eller lydløs haglbyge, men der er altså heller ikke tale om en koncert med trommeslagere i gang oppe på taget.

Faktisk larmer regn på tagvinduer faktisk mere end vores tagløsninger;
-Til sammenligning støjer et ståltag ved skybrud med 30 db.  (måling med kun 50 mm isolering).
Hvor 
normalt kontor støj er ca. 40 db. Og en støvsuger kan støje omkring 80 db.

Kilde: Boligtorvet.dk

 

Q: Kan jeg montere tagvinduer i et ståltag?
Jamen, jeg kan altså ikke få lagt et ståltag på mit hus, fordi jeg også vil have tagvinduer.

A: Selvfølelig kan du det. Der findes flere forskellige løsninger. Vi tilbyder ligefrem en løsning i samarbejde med Sabetoflex, som limer inddækningen sammen med Trend tagprofilen, således at der ikke er synlige skruer.

 

Q: Er et ståltag ikke grimt ?
Jeg skal ikke have et ståltag på mit hus, det er da kun lader og landbrug…

A: Det er naturligvis en smagssag. Det er rigtigt at man ofte ser ståltag på lader og industribygninger, fordi det er et yderst solidt tag. Men der er ligeledes fine muligheder for at bruge ståltag på alle andre bygninger. Se eventuelt inspiration billeder for at se, hvordan vores tagprofiler kan bruges, både til tag og facade.

 

Q: Er et ståltag kun til renovering ovenpå eksisterende tag?
A: Et ståltag fra Plannja kan være er en smart løsning ovenpå eksisterende tag, som dermed kan fungere som undertag. Men et ståltag fra Plannja anvendes ligeledes og langt oftere, som en den primære tagløsning på såvel nybyggeri som ved udskiftning af gamle tage.

 

Q: Ruster et ståltag ikke hurtigt?
A: Der er som med alt andet forskel på kvaliteterne af et ståltag. Plannjas tagløsninger har markedets bedste garantibetingelser. Det har de, fordi der anvendes den bedste stålkvalitet, som galvaniseres inden pladen påføres Hardcoat. Det sikre tilsammen et meget holdbart tag, som forbliver pænt i mange år frem. På vores Facebook side kan du set et par eksempler på Plannja tage, som er over 15år gamle og de ser stadig ”nye” ud. Desuden binde alger o.l. langt dårligere på vores Hardcoat overflade end de fleste andre tagtyper.

 

Q: Hvordan tilskæres jeg jeres ståltag?
A: Der er flere forskellige muligheder. En almindelig pladesaks er ganske fin til mange af de mindre skær. Er det længere skær kan en el- eller trykluft pladesaks være en glimrende mulighed, ligeledes er el- eller trykluft nippelmaskine et godt stykke værktøj til at bearbejde stålplader med. Desuden kan der anvendes nedstryger, bajonetsav, stiksav og rundsav. Vær dog opmærksom på at omdrejningen er max 2.200 omdr/min. Pas på at overfladen ikke ridses af værktøj og spåner. Efter endt skæring skal spåner hurtigt fjernes fra overfladen, da de ellers kan give rustplamager ved fugtpåvirkning.

 

Q: Kan der bruges vinkelsliber, når jeg skal skære i pladen?
A: NEJ, brug aldrig en vinkelsliber. Anvendelse af vinkelsliber skader pladen på to måder: varmeudviklingen ved skærestedet kan ødelægge Hardcoaten, desuden kan de varme spåner brænde sig fast i de omkringlæggende plader. Brug i stedet pladesaks, nippelmaskine, nedstryger, bajonetsav, stiksav og rundsav (max 2.200 omdr/min.)

 

Q: Hvad skal jeg gøre med kanten, når jeg har skåret i pladen?
A: Idet pladen er galvaniseret, er der ikke problemer med skåret kanter. Zinken i galvaniseringen danner en beskyttende hinde.  Det kan dog være en god ide at påføre lak på kanten, idet kanten naturligvis er mere udsat, hvor hardcoaten er brudt.

 

Q: Er der ikke et voldsomt genskær fra et ståltag?
A: Der findes forskellige produkter og forskellige overflader med forskellig glans. Langt størstedelen af Plannjas tagløsninger har en mat finish, med en glans på 6-12. Den lave glans gør, at der ikke er nævneværdig genskær fra solen.

 

Q: Hvad skal jeg gøre for at undgå kondensproblemer?
A: Der er stadig mange, som har den opfattelse, at kondens på et ståltag er et stort problem. Det er rigtigt at der kan dannes kondens på undersiden af et ståltag – det kan der altså også på andre tage. Derfor er det vigtigt at taget monteres rigtigt; med et godkendt undertag, som sikre mod fugt indtrængen. Der er i udgangspunktet to muligheder, når du skal montere vores ståltag.

1: På lægter, med afstandslister og godkendt undertag. Præcis som det kendes fra mere traditionelle tagløsninger.

2: Direkte på fast undertag med godkendt undertagsdug. Denne løsning er lidt dyrere, men giver det bedste resultat og gør det lettere at gå på taget, når dette er nødvendigt. Desuden er de ekstra omkostninger ofte ”vundet” hjem, idet monteringsarbejdet ofte går hurtigere på fast undertag. Husk ved denne løsning at der skal være tilstrækkelig ventilation under undertaget.

 

Q: Hvorfor er der ”bølger” på et ståltag?
A: ”Bølgerne” du omtaler opstår fordi stål er et materiale, som arbejder ved temperaturændringer. Det kan give lejlighedsvis flimmer/spændingsbuler i bunden af brede profiler, eksempelvis vores Trend 475 profil. Ved montering af denne profil undgås tydlige spændingsbuler ved, at man ikke overspænder skruerne ved montering.  

 

Q: Jeg har set et nyere ståltag, hvor rygningen kører op og ned. Hvorfor?
A: Det er heldigvis sjældent vi ser dette resultat, men det sker. Det kan ske, hvis der ved montering af tagrygning (og ved gavlbeslag) er monteret skruer i overlægget. Der skal ikke skrues i overlæget, idet de enkelte længder skal kunne arbejde en smule.

 

Q: Hvordan kan jeg lave en flot afslutning ved gavlen, når der skal være åbent til ventilation?
A: Det er svært for os at svare på uden at kende detaljerne, men vi kan tilbyde individuelt tilpassede løsninger uden at det koster en bondegård. –også løsninger med udstansede riller til ventilation. Hvis du sender os en skitse kan vi finde den løsning, som er tilpasser til dit projekt.

 

Q: Falmer et ståltag?
A: Det kan de gøre, og man kan desværre se det rundt omkring. Vi er imidlertid så sikre på, at vores løsninger ikke falmer, derfor har vi som de eneste en farveægtehed garanti på Plannja Tagprofiler.

FAQ & Råd:

Taget er en meget vigtig del af husets konstruktion. Derfor er det nødvendigt, at du ikke går på kompromis med konstruktion, materialer og ikke mindst udførelsen af arbejdet, så du er sikret en langtidsholdbar og problemfri løsning.

Når du skal have lagt nyt tag på dit hus, skal du gøre dig nogle grundlæggende overvejelser, så du er sikret en løsning, som er problemfrit og giver en daglig glæde.

  • Hvis du ønsker at skifte tagtype, skal du naturligvis overveje, hvordan det passer ind i huset æstetik og stil. Er du i tvivl, er det en god idé at kontakte en arkitekt
  • En ny tagtype kræver måske også en ny tagkonstruktion med forstærkninger af spær, ny isolering og undertag. Husk at tjekke spær for råd og angreb fra skadedyr
  • Du skal undersøge, om der er restriktioner i forhold til lokalplanen, der begrænser dine ønsker og udfoldelsesmuligheder. Tjek hos Teknisk Forvaltning eller på tinglysning.dk
  • Når du skal have nyt tag, åbnes der nye muligheder udover at skifte tagbelægning. Du kan overveje at ændre tagkonstruktionen og inddrage loftet til bolig eller større areal til opbevaring. Du kan bygge en kvist, lave en hems og nye lysindfald
  • Du skal overveje, om du skal montere tagrender med en større kapacitet for vandafledning pga de større regnvandsmængder
  • Du skal huske at informere dit forsikringsselskab, så du er dækket mod vand- og stormskader, mens huset er uden tag
  • Et gammelt eternittag kan indeholde asbest, hvor der er særlige regler for afmontering og fjernelse
  • Husk at få alle aftaler om materialer, pris og tidsplan på plads før igangsætning

Søger du rådgivning?