Tips og tricks

Vi afkræfter myter og deler ud af vores ekpert viden om tag, facade, strækmetal osv.

Falmer farven på et ståltag?

Farven kan falme, og man kan desværre se det rundt omkring. Vi er imidlertid så sikre på, at vores løsninger ikke falmer, derfor har vi som de eneste en farveægthedsgaranti på alle Plannjas tagprofiler.

Larmer et ståltag?

Jeg har hørt, at når regnen står ned i stænger er det forfærdeligt at have et ståltag på sit hus, fordi det larmer!

A: Nej, regn på et ståltag larmer ikke mere end på andre tage. Hvis dit hus er normalt isoleret, vil regn ikke lyde anderledes end på så mange andre typer af tag. Selvfølgelig er der ikke tale om et helt lydløst regnskyl eller lydløs haglbyge, men der er altså heller ikke tale om en koncert med trommeslagere i gang oppe på dit tag. Faktisk larmer regn på tagvinduer mere end AB Byggeprofilers tagløsninger.

– Til sammenligning støjer et ståltag ved skybrud med 30 db. (måling med kun 50 mm isolering).
Hvor normalt kontor støj er ca. 40 db., og en støvsuger kan støje omkring 80 db.
Kilde: Boligtorvet.dk

Kan jeg montere tagvinduer i et ståltag?

Jamen, jeg kan altså ikke få lagt et ståltag på mit hus, da jeg også gerne vil have tagvinduer.

A: Selvfølgelig kan du det. Der findes flere forskellige løsninger. Vi tilbyder ligefrem en løsning i samarbejde med Sabetoflex, som limer inddækningen sammen med Trend tagprofilen, hvilket betyder at du undgår synlige skruer.

Er et ståltag ikke grimt?

Jeg skal ikke have et ståltag på mit hus, det er da kun er lader og landbrug hvor det bruges…

Det er naturligvis en smagssag. Det er rigtigt, at man ofte ser ståltag på lader og industribygninger, fordi det er et yderst solidt tag. Men der er ligeledes fine muligheder for at benytte ståltag på alle andre bygninger. Se eventuelt vores inspirationsbilleder for at se, hvordan de forskellige tagprofiler kan anvendes.

Er et ståltag kun til renovering ovenpå et eksisterende tag?

Et ståltag fra Plannja kan være en smart løsning ovenpå et eksisterende tag, som dermed kan fungere som undertag. Et ståltag fra Plannja anvendes ligeledes og langt oftere, som den primære tagløsning på såvel nybyggeri som ved udskiftning af gamle tage.

Ruster et ståltag hurtigt?

Der er, som med alt andet, forskel på kvaliteterne af et ståltag. Plannjas tagløsninger har markedets bedste garantibetingelser. Det har de, fordi der anvendes den bedste stålkvalitet, som galvaniseres inden pladen påføres Hard Coat. Dette sikrer tilsammen et meget holdbart tag, som forbliver pænt i mange år frem. På vores Facebook-side kan du set et par eksempler på Plannja tage som er over 15 år gamle, og de ser stadig ”nye” ud. Desuden binder alger o.l. langt dårligere på vores Hard Coat overflade end de fleste andre tagtyper.

Hvordan tilskærer jeg jeres ståltag?

Der er flere forskellige muligheder. En almindelig pladesaks er ganske fin til mange af de mindre skær. Er det længere skær kan en el- eller trykluft pladesaks være en glimrende mulighed, ligeledes er el- eller trykluft nippelmaskine et godt stykke værktøj til at bearbejde stålplader med.

Desuden kan der anvendes nedstryger, bajonetsav, stiksav og rundsav. Vær dog opmærksom på at omdrejningen er max 2.200 omdr/min. Pas på at overfladen ikke ridses af værktøj og spåner. Efter endt skæring skal spåner hurtigt fjernes fra overfladen, da de ellers kan give rustplamager ved fugtpåvirkning.

Kan der bruges vinkelsliber, når jeg skal skære i pladen?

NEJ, brug aldrig en vinkelsliber! Anvendelse af vinkelsliber skader pladen på to måder: varmeudviklingen ved skærestedet kan ødelægge Hardcoaten, desuden kan de varme spåner brænde sig fast i de omkringlæggende plader. Brug i stedet pladesaks, nippelmaskine, nedstryger, bajonetsav, stiksav og rundsav (max 2.200 omdr/min.)

Hvad skal jeg gøre med kanten, når jeg har skåret i pladen?

Idet pladen er galvaniseret, er der ikke problemer med skåret kanter. Zinken i galvaniseringen danner en beskyttende hinde. Det kan dog være en god ide at påføre lak på kanten, idet kanten naturligvis er mere udsat, hvor Hardcoaten er brudt.

Er der et voldsomt genskær fra et ståltag?

Der findes forskellige produkter og overflader med forskellig glans. Langt størstedelen af Plannjas tagløsninger har en mat finish, med et glanstal på 9-12. Den lave glans gør, at der ikke er nævneværdig genskær fra et ståltag.

Hvad skal jeg gøre for at undgå kondensproblemer?

Der er stadig mange som har den opfattelse, at kondens på et ståltag er et stort problem. Det er rigtigt, at der kan dannes kondens på undersiden af et ståltag – hvilket også kan opstå på andre typer af tag. Derfor er det vigtigt, at taget monteres korrekt; med et godkendt undertag, som netop sikrer mod fugt indtrængen. Der er i udgangspunktet to muligheder, når du skal montere et ståltag fra AB Byggeprofiler.

1: På lægter, med afstandslister og godkendt undertag. Præcis som det kendes fra mere traditionelle tagløsninger.

2: Direkte på fast undertag med godkendt undertagsdug. Denne løsning er lidt dyrere, men giver det bedste resultat og gør det lettere at gå på taget, når dette er nødvendigt. Desuden er de ekstra omkostninger ofte ”vundet” hjem, idet monteringsarbejdet går hurtigere på et fast undertag. Husk ved denne løsning at der skal være tilstrækkelig ventilation under undertaget.

Hvorfor er der bølger på et ståltag?

”Bølgerne” du omtaler opstår fordi, stål er et materiale som arbejder ved temperaturændringer. Det kan give lejlighedsvis flimmer/spændingsbuler i bunden af brede profiler, eksempelvis vores Trend 475 profil. Ved montering af denne profil undgås tydlige spændingsbuler ved, at man ikke overspænder skruerne under montering.

På nogle ståltag kører rygningen op og ned. Hvorfor?

Det er heldigvis sjældent vi ser dette resultat, men det sker. Det kan ske, hvis der ved montering af tagrygning (og ved gavlbeslag) er monteret skruer i overlægget. Der skal ikke skrues i overlægget, idet de enkelte længder skal kunne arbejde en smule.

Vi har ventilation ved gavlen, hvordan laves en flot afslutning?

Dette er svært for os at svare på uden at kende detaljerne, men vi kan tilbyde individuelt tilpassede løsninger, også løsninger med udstansede riller til ventilation. Hvis du sender os en skitse, kan vi finde den løsning, som er tilpasset til dit byggeprojekt.